Φιλοξενούμε σήμερα αποκλειστική συνέντευξη της υποψήφιας δημάρχου Βέροιας Γεωργίας Μπατσαρά. Σ’αυτή αναπτύσσει τις απόψεις της για την πολιτική σημασία των τοπικών εκλόγών και για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ». Επίσης κρίνει τη σημερινή δημοτική αρχή και καταθέτει τις δικές της προτάσεις για τον Δήμο.   Φιλοδοξία μας είναι το επόμενο διάστημα – στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ενημέρωσης- να φιλοξενήσουμε και τις απόψεις των άλλων επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Τι νόημα δίνετε στις δημοτικές εκλογές; Είναι αντιπαράθεση πολιτική, προσώπων ή προγραμμάτων;
Είναι πρωτίστως ενέργεια πολιτική με την ευρεία έννοια του όρου και όχι κομματική, εφόσον οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την επόμενη δημοτική αρχή, δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους.

Αυτούς οι οποίοι θα κρατούν στα χέρια τους, τις τύχες του δήμου, του τόπου τους για τέσσερα χρόνια και θα τον οδηγήσουν με τις αποφάσεις τους και τη λειτουργία τους στην πρόοδο και την ευημερία ή στην εσωστρέφεια, τη μιζέρια και τη στασιμότητα.
Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζουμε το πολιτικό με το κομματικό.
Ως πολιτική λοιπόν ενέργεια η επιλογή της δημοτικής αρχής, είναι αντιπαράθεση προσώπων-προσωπικοτήτων και προγραμμάτων και μέσα από αυτή την αντιπαράθεση πρέπει να αναδειχθούν και να επιλεγούν οι καλύτεροι με πολιτικά κριτήρια και όχι επειδή είναι απλά καλά παιδιά, φίλοι, γείτονες, συμμαθητές, συγγενείς, κουμπάροι.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Τ.Α είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, αφορά τη ζωή μας, την καθημερινότητα ημών των ιδίων, των παιδιών και των οικογενειών μας.
Δεν πρέπει λοιπόν να την αναθέσουμε σε κάποιους, με μοναδικά κριτήρια αυτά που προανέφερα.
Ο τόπος μας πρέπει να ξεφύγει από τη στασιμότητα και τη μιζέρια. Και σ’ αυτό θα συμβάλουμε όλοι εμείς οι πολίτες, με την ψήφο μας και τις επιλογές μας.
Να επιλέξουμε αυτές και αυτούς που αγαπούν τον τόπο, την τοπική αυτοδιοίκηση, που διαθέτουν όραμα, όρεξη και πάθος για δουλειά και το ‘χουν αποδείξει. Που δεν αποβλέπουν μόνο στην καρέκλα και την εξουσία.
Προσωπικά, δόξα τω Θεώ, πέρασα από πολλές θέσεις εξουσίας, τόσο στην επαγγελματική μου διαδρομή, όσο και στη συνδικαλιστική μου πορεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την κεντρική πολιτική σκηνή.
Το κίνητρο και το δικό μου και της ομάδας μου είναι ένα: η αγάπη μας για τον τόπο. Να βρει η Βέροια τη θέση που της αξίζει. Να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, καθαρή ασφαλής, ευημερούσα κι ο δήμος μας ένας σύγχρονος αναπτυγμένος δήμος. Αγωνιζόμαστε για να κάνουμε τη Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ, γιατί ο δήμος μας αξίζει καλύτερα.
Ποία η γνώμη σας για τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» (και όχι μόνο για το εκλογικό σύστημα) ;
Ο «Κλεισθένης είναι ο νέος νόμος για την τοπική Αυτοδιοίκηση και σύμφωνα με αυτό θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019.
Είναι ένας νόμος που παρουσιάζει πολλές αδυναμίες, οι οποίες έχουν επισημανθεί στο δημόσιο διάλογο από έγκριτους νομικούς και αυτοδιοικητικούς, κόμματα και όχι μόνο
Η εκλογή των δημοτικών συμβούλων από την πρώτη Κυριακή πιθανόν να οδηγήσει σε παράδοξα φαινόμενα όπως, η δημοτική αρχή που θα κερδίσει τις εκλογές και θα αναλάβει τη διοίκηση του δήμου, να έχει λιγότερους δημοτικούς συμβούλους απ’ ό,τι η αντιπολίτευση ή ακόμα και στο νοσηρό φαινόμενο των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι.
Οι πολλές υποψηφιότητες επίσης, που υπάρχουν όχι μόνο στο δήμο μας αλλά σε πάρα πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα οφείλονται ακριβώς στη νέα νομοθεσία, καθώς είναι δυνατόν δημοτική παράταξη που θα λάβει ελάχιστο ποσοστό π.χ. 2% να επιλέξει δημοτικούς συμβούλους που θα μπορούν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο σε μετεκλογικές συνεργασίες.
Αυτός όμως είναι ο νόμος και οφείλουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να τον αποδεχθούμε, να τον σεβαστούμε και να τραβήξουμε μπροστά. Άλλωστε στόχος όλων υποτίθεται πως είναι το καλό του δήμου και όχι η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η επόμενη μέρα. Ο τρόπος που θα διοικήσουμε το δήμο και το πνεύμα συνεργασίας που θα υπάρξει μεταξύ των εκλεγμένων ώστε να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το δημοτικό συμβούλιο και η εκλεγμένη δημοτική αρχή.
Εμείς η Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ διαθέτουμε κουλτούρα συνεργασίας και προπαντός όρεξη και διάθεση για δουλειά προς όφελος του δήμου και των πολιτών.
Πριν ολοκληρώσω την απάντησή μου θα ήθελα να επισημάνω δύο σημεία του νόμου
1ο) Θεωρώ σημαντική την ποσόστωση με την έννοια ότι θα λειτουργήσει θετικά, ως προς την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των γυναικών στην Τ.Α.
2ο) Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι τοπικές κοινότητες έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν τα δικά τους τοπικά κοινοτικά συμβούλια με την υπόδειξη των τοπικών κοινωνιών και ανεξάρτητα από τους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.
Πως κρίνετε τη διοίκηση του Κ. Βοργιαζίδη;  (επιγραμματικά)
Δεν ήμουν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως πολίτης όμως αυτής της πόλης, παρακολουθούσα και παρακολουθώ από κοντά τις εργασίες, τις αποφάσεις και προπαντός τη δραστηριότητα των αντιδημάρχων και της δημοτικής αρχής του Κώστα Βοργιαζίδη και βιώνω την καθημερινότητα που μας εξασφαλίζουν εδώ και πέντε χρόνια. Δε θέλω να μηδενίσω το έργο τους, ο Δήμος έχει συνέχεια και η κάθε δημοτική αρχή έχει τα θετικά και αρνητικά της. Δε μπορώ όμως να εκφραστώ και με τα καλύτερα λόγια για το έργο τους.
Η πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς και αυτά που μας καταθέτουν οι πολίτες στις καθημερινές επαφές μαζί τιυς, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά, συγκλίνουν στο ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν έπραξε «τα δέοντα».
Αυτό όμως που έχει σημασία τούτη την ώρα, δεν είναι το τι έπραξαν ή το τι θα πράξουν οι άλλοι, αλλά το τι θα πράξουμε εμείς.
Πρώτο μας μέλημα είναι πώς θα αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τις εκλογές, ώστε να επισκεφτούμε και το τελευταίο χωριό του δήμου, να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους, να μας εκθέσουν τα προβλήματα του τόπου τους και να συγκροτήσουμε εμείς το δικό μας ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η δημοτική μας παράταξη
«Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ
Ο Δήμος μας αξίζει καλύτερα»
είναι αποφασισμένη ν’ αλλάξει σελίδα στο δήμο Βέροιας και να τον οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία.
Αυτό θα το πετύχουμε με το ρεαλιστικό και  υλοποιήσιμο πρόγραμμα  μας.
Πιστεύουμε:
Πρώτα στον πολίτη, τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του
– Στην απόλυτη  διαφάνεια παντού.
– Στη χρηστή διοίκηση, βασισμένη στις αρχές δικαίου
– Στη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
– Στο σεβασμό στο δημόσιο διάλογο, τις διαφορετικές γνώμες και απόψεις τις οποίες αξιοποιούμε δημιουργικά
– Αντιμετωπίζουμε με πνεύμα δικαίου όλους τους πολίτες και με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τις διαφορετικότητές τους.
– Στηρίζουμε και επιβραβεύουμε τον εθελοντισμό.
– Την αλληλεγγύη.
– Την κοινωνική προσφορά.
Στοχεύουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Στα μικρά που συνθέτουν τα μεγάλα. Στην καθημερινότητα, την ασφάλεια, στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, στη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, του τουρισμού μας, των εξαγωγών, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της νεολαίας μας.
Μας απασχολεί και μας προβληματίζει το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου και των ανθρώπων του και δε στεκόμαστε μίζερα απέναντι στο παρελθόν.
Άλλωστε αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και η αναμέτρησή μας δεν είναι με το παρελθόν και τα προβλήματα που αυτό συσσώρευσε, αλλά με τις λύσεις τους, τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του παρόντος και πάνω απ’ όλα του μέλλοντος και όχι η παρούσα δημοτική αρχή και οι συνυποψήφιοί μας.
Ο τόπος μας είναι μικρός και λίγο-πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ο λαός θα αποφασίσει.

Ερώτηση :  Είσθε τελικά μία «κομματική υποψηφιότητα» σε αντίθεση με τους άλλους που δηλώνουν «ανεξάρτητοι και αυτοδιοικητικοί»;
Είμαι μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.
Όλοι αυτοί που δηλώνουν σήμερα ανεξάρτητοι, έκαναν αρκετά χιλιόμετρα πάνω-κάτω στην Αθήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν τη στήριξη της ΝΔ. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν και προσπαθούν τώρα να απαξιώσουν και να υποτιμήσουν τη δική μου στήριξη. Δε μ’ απασχολεί.
Όσο με αφορά, θα ήταν υποκριτικό από μέρους μου να αποποιηθώ την κομματική μου ταυτότητα και δε θα το κάνω.
Είχα την εξαιρετική τιμή και τύχη να είμαι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2012-2014. Η πρώτη και μοναδική γυναίκα βουλευτής της Ν.Δ. στο νομό Ημαθίας.
Μπορώ όμως να διαχωρίσω το πολιτικό από το κομματικό.
Την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Κεντρική πολιτική σκηνή.
Άλλωστε τα υπηρέτησα και τα δύο. Έχω εμπειρία. Υπήρξα Νομαρχιακή σύμβουλος, Αντινομάρχης, Περιφερειακή Σύμβουλος και βουλευτής, ύψιστη τιμή.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.
Ο Αυτοδιοικητικός, ο Δήμαρχος, έρχεται σε καθημερινή επαφή με τον πολίτη και τα προβλήματά του και καλείται να δώσει λύσεις.
Επομένως πρέπει να στέκεται πάνω από χρώματα, κόμματα και να λειτουργεί με πνεύμα δικαίου απέναντι και στον τελευταίο πολίτη του τελευταίου χωριού του δήμου.
Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο ανεξάρτητα από κόμματα, κοινωνική προέλευση, οικονομική και επαγγελματική κατάσταση.
Αυτά πιστεύω και έτσι θα λειτουργήσω. Άλλωστε οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαι μία απ’ αυτούς. Ό,τι κατάφερα το κατάφερα με πολύ κόπο, πολλή δουλειά, πίστη στο Θεό, τον εαυτό μου και τις δυνάμεις μου, την αγάπη μου για τον τόπο και τους ανθρώπους του και με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών στο πρόσωπό μου και τους ευχαριστώ θερμά.
Είμαι βέβαιη ότι την ίδια εμπιστοσύνη και στήριξη θα δείξουν και τώρα στη «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ» και θα μας επιλέξουν ως την επόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Βέροιας.
Θα είμαστε οι πρώτοι από την πρώτη.
Ποιές οι προτεραιότητες αν αναλάβετε τον Δήμο;
Ο Δήμος είναι μια οντότητα της δημόσιας διοίκησης, η οποία αποτελεί τη βασική αυτοδιοικητική μονάδα και αποτελεί πρωτοβάθμιο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή που ασκούν τη διοίκηση του δήμου είναι αιρετά πρόσωπα, που θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του πολίτη.
Υπ΄ αυτή την έννοια στοχεύουμε στην οργάνωση του δήμου ως διοικητικού οργανισμού για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Εμείς δε θέλουμε να φέρουμε επανάσταση αλλά την εξέλιξη στο Δήμο μας που βρίσκεται σε τέλμα.
Στοχεύουμε:
Στη δημιουργία ενός δήμου που θα είναι οικονομικά υγιής, θα λειτουργεί στην υπηρεσία του πολίτη και θα αποτελεί πρότυπο.
Στη προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στους κινδύνους της άναρχης ανάπτυξης, αλλά και σε κάθε είδους συμφέροντα που απειλούν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του τόπου.
Στη διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για κάθε δημότη, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο και αισθητική αναβάθμιση του φυσικού και αστικού τοπίου.
Στη διαρκή επένδυση στην παιδεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στη νέα γενιά και στη στήριξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας για το Δήμο Βέροιας περιλαμβάνουν:
– Την οριζόντια δημοκρατική παρέμβαση στις δημοτικές υπηρεσίες, με στόχο τη γνωριμία μας, την ενημέρωσή μας, για δημιουργική και αποτελεσματική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με πλήρη σεβασμό στις δυνατότητες και την προσωπικότητα των εργαζόμενων, των άμεσων συνεργατών του δήμου, μέσα από την ανάπτυξη σχέσεων, σεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Δήμος Βέροιας
– Εκπόνηση σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακή μονάδα της χώρας.
– Ενημέρωση για τα οικονομικά του δήμου
– Αξιολόγηση υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών. Δήμος Βέροιας
– Εσωτερική αξιολόγηση, αναδιάρθρωση δομών, αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες και βάσει των μελετών, με στόχο τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του δήμου και σκοπό τις αποδοτικότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
– Χρησιμοποίηση της κοινωνίας της πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών, ώστε να γίνει η Βέροια «έξυπνη πόλη».
– Ανάπτυξη δικτύου Wifi σε ολόκληρη την πόλη και σ’ ολόκληρο το δήμο.
– Προτυποποίηση και πιστοποίηση όλων των συστημάτων του δήμου με χρήση σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων.
– R&D (Research and Development, Έρευνα και Ανάπτυξη). Λειτουργία τμήματος στο δήμο , που θα ασχολείται αποκλειστικά με ερευνητικά προγράμματα ανάπτυξης (ευρωπαϊκά και μη), σε συνεργασία με επιστήμονες και πανεπιστημιακά τμήματα, για τη διασύνδεση έρευνας και αγοράς εργασίας (π.χ. εφαρμογή σε αγροτοδιατροφικό τομέα, ανάπτυξης επιχειρήσεων κλπ).
– Λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής του πολίτη για άμεσες παρεμβάσεις και δημιουργία στα πρότυπα ΚΕΠ με ηλεκτρονικές παρεμβάσεις.
– Ενεργοποίηση και απελευθέρωση, στο μέγιστο δυνατό των υγιών, δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων των κοινωνικών, επιστημονικών, πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων συλλόγων, σωματείων και φορέων του δήμου, στηρίζοντας τις δράσεις τους και ενισχύοντας την ύπαρξή τους στις τοπικές κοινωνίες.
– Ανάλυση δεδομένων πληθυσμού και
– Στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων μέσα από την αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων κοινωνικών δομών και την ανάπτυξη νέων βραχυπρόθεσμα.
– Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών σε πόλη και χωριά, ώστε αυτοί να απολαμβάνουν τη βέλτιστη ποιότητα ζωής μέσα σ’ ένα πολιτισμένο περιβάλλον.
– Προώθηση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με παραχώρηση στις κοινότητες εφοδίων και εργαλείων που θα τις επιτρέψουν να αναπτύξουν τις δικές τους ιδιαίτερες δυνατότητες.
– Καλύτερες υπηρεσίες καθαριότητας σε όλα τα χωριά.
– Φροντίδα για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς (κτιριακές φθορές, θέρμανση) συνεχής συντήρηση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δήμου.
– Συνεχής συντήρηση και καθαριότητα των παιδικών χαρών.
– Συντήρηση-καθαριότητα των κοιμητηρίων και σχεδιασμός επέκτασης και λειτουργία νέων μακροπρόθεσμα.
– Συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση για θέματα ασφάλειας των πολιτών.
– Συνεργασία με την τροχαία για τη βιώσιμη κινητικότητα.
– Συμμετοχή του δήμου σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις με στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας , του πολιτισμού και των προϊόντων μας.
– Στήριξη και ενίσχυση των αθλητικών σωματείων και διεκδίκηση πανελλήνιων, πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων αθλητικών εκδηλώσεων.
– Αδελφοποιήσεις του δήμου με άλλους δήμους εσωτερικού και εξωτερικού.
– Ανάπτυξη πολιτικών για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Τι διαφορετικό «κομίζετε» σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις που και αυτές είναι αντίθετες με την νυν δημοτική αρχή;
Απάντηση: Ο συνδυασμός μας αποτελείται από νέα, άφθαρτα, έντιμα άτομα, που διακρίνονται για την ποιότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους, και είναι καταξιωμένα και διακεκριμένα στον επαγγελματικό τους χώρο και στην κοινωνία.
Συνθέτουμε δημιουργικά τη γνώση, την εμπειρία, το ρεαλισμό, την υπομονή και τη «σοφία» των παλαιότερων και μεγαλύτερων, με την ορμή, τη ζωντάνια, τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό, το ρομαντισμό της νιότης.
Κοινός μας παρονομαστής η αγάπη μας για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η διάθεση για σκληρή συλλογική δουλειά και προσφορά.
Με ποιούς θα συνεργασθείτε-με βάση και το εκλογικό σύστημα- μετά τις εκλογές;
Αυτή την ώρα, αυτό που μετράει για μας, για τη Βέροια ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ, είναι ο έντιμος και αξιοπρεπής αγώνας.
Αγώνας από χωριό σε χωριό, από πλατεία σε πλατεία, από γειτονιά σε γειτονιά, από καφενείο σε καφενείο, ώστε να ΄ρθούμε σε επαφή με όσον το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να μας εκθέσουν τα προβλήματα της γειτονιάς, του χωριού, της πόλης.
Όταν έρθει η ώρα, τότε θα αποφασίσουμε.
Άλλωστε εμείς διαθέτουμε κουλτούρα και διάθεση συνεργασίας. Είναι γνωστό ότι υπήρξα βουλευτής της ΝΔ Ημαθίας, την περίοδο 2012-2014 τότε που είχαμε τρικομματική κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Επομένως και ξέρουμε και μπορούμε να συνεργαστούμε, με αυτούς φυσικά που μπορούν και θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να πάει μπροστά ο τόπος, διατηρώντας την πολιτική και ιδεολογική μας ταυτότητα χωρίς εκπτώσεις και υπαναχωρήσεις στις αρχές και τις αξίες μας.